Israëlische oud-premier Ariel Sharon overleden – afscheid van een held

Israël’s 11e premier overlijdt na acht jaar in coma te hebben geleden als gevolg van een beroerte. Sharon was een van Israëls legendarische politici en militaire leiders. Sharon’s zoon Gilad: “Hij ging toen hij besloot om te gaan.”

Begin januari verslechterde de gezondheidstoestand van de Israëlische oud premier heel erg snel.
De strijd van acht jaar waarin hij met de engel des dood worstelde heeft hij verloren.  Een leven van confrontatie, durf, en heldendom is beëindigd en zal zeker het onderwerp van de legende blijven.

In functie was hij een van de meest controversiële  leiders – geliefd door met name de hardliners in Israël, gehaat door de Palestijnen. Een van zijn laatste opzienbarende besluiten was de eenzijdige terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook in 2005.

Ariel Sharon heeft een belangrijke stempel gedrukt op de Israëlische politiek in de 20ste eeuw. Sharon vocht als militair in drie oorlogen en maakte snel carrière in het leger. Hij nam in 1948 deel aan de oorlog die vrijwel direct na de stichting van Israël uitbrak met diverse landen in het Midden-Oosten. Hij werkte zich op tot generaal. Die functie bekleedde hij ook tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Sharon had ook een belangrijke militaire functie tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973, waarin Egypte en Syrië een verrassingsaanval op Israël openden. De operatie luidde de ommekeer van de oorlog in.

Vanaf het moment dat hij in 1948 vocht als jonge soldaat tot zijn dood stond Sharon in het middelpunt van de moderne natie tijdens historische momenten. En net als het land dat hij voor het grootste deel van zijn 85 jaar diende, werd zijn leven gekenmerkt door controverse, diep verlies, harde nederlagen en wonderbaarlijke overwinningen.

Sharon ligt begraven op de familieboerderij in de Negev woestijn, naast zijn vrouw Lily.