Netanyahu: druk op Israël werkt averechts

JERUZALEM – Druk op Israël om de vredesbesprekingen met de Palestijnen tot een succes te maken, zullen averechts werken. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Palestijnen zullen volgens hem hun positie verharden als Israël onder druk staat van de internationale gemeenschap.

Aanleiding voor de opmerking van Netanyahu waren de uitlatingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die zei afgelopen weekeinde dat Israël een boycot moet vrezen als de onderhandelingen met de Palestijnen mislukken. Kerry doelde meer op de nederzettingen-politiek. Mensen zijn gevoelig voor dit onderwerp en het afbreken van de onderhandelingen zou de roep om boycot versterken.
Netanyahu zei dat pogingen Israëlische producten te boycotten immoreel en onrechtvaardig zijn en daar komt bij dat ze hun doel niet bereiken.
Volgens minister Yuval Steinitz zijn de opmerkingen van Kerry ‘beledigend, oneerlijk en ondragelijk’. “Niemand kan verwachten dat Israël onderhandelt met een pistool tegen het hoofd”.

Het is aan ons als Israël-vrienden om achter Israël te blijven staan en hen te supporten door zoveel als mogelijk Israëlische producten te kopen.