Leger Israël biedt Syriërs hulp

MERON GOLAN – Israël behandelt gewonde Syriërs in een geheim veldhospitaal op de grens met het door oorlog verscheurde buurland. Het is een humanitaire actie, maar Israël zoekt ook inzicht in de situatie aan het front. Op de in de mist gehulde Golanhoogvlakte zijn de hevige gevechten tussen troepen van de Syrische president Assad en diverse rebellengroeperingen in de Syrische vallei beneden duidelijk te horen. Om de paar minuten klinken luiden explosies. In de lucht razen gevechtsvliegtuigen.

Tot nu toe reageert Israël – dat zich niet wil mengen in de Syrische burgeroorlog – terughoudend op de oorlog. Maar helemaal afzijdig blijft het niet. In het geheime veldhospitaal behandelen hospikken van het Israëlische leger Syriërs die bij gevechten en bombardementen in het grensgebied gewond raken.
Iedereen wordt behandeld. Toen ze met deze actie begonnen kwamen er ongeveer 20 gewonden per maand, nu bijna 20 gewonden per dag. Lichtgewonden worden in het veldhospitaal behandeld. Complexere gevallen gaan naar civiele ziekenhuizen in Noord-Israël.

De behandeling van de Syriërs is een precaire kwestie. De identiteit van de gewonde Syriërs wordt angstvallig geheim gehouden. Immers, Israël en Syrië zijn al decennialang in staat van oorlog en op bezoek aan of contact met Israël stelt het Syrische regime zeer zware straffen.
De angst is groot als een bewusteloze gewonde wakker wordt in een Israëlisch veldhospitaal of ziekenhuis. Hun hele leven is ze verteld dat Israël hun grootste vijand is. Nu ze weten dat de behandelingen goed en veilig zijn, zijn ze minder bang.

Maar de situatie aan de grens is niet stabiel. De geruchten over een groot offensief op Damascus vanuit het zuiden door gematigde Syrische rebellen die door de Verenigde Staten in Jordanië zijn getraind, nemen al weken toe. Israël zet zich schrap.
Maandag plaatste het leger voor het eerst in veertig jaar een nieuwe divisie aan de grens. Hoewel de regering van Benjamin Netanyahu de zorg voor gewonde Syriërs presenteert als een strikt humanitaire actie, wordt algemeen aangenomen dat Israel tegelijk probeert informatie te verzamelen over de militaire situatie in het grensgebied.

Israël probeert samen met buurland Jordanië in het grensgebied een bufferzone op te bouwen tegen het sterker wordende jihadistische groeperingen, die de vernietiging van de staat Israël nastreven.